14 Temmuz 2018 - 13:33 - Güncellenme: 03 Eylül 2022 - 16:03
G: 03 Eylül 2022 - 16:03
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu sistemin adını koydu!
CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, CHP Meclis grubuna yürürlüğe giren yeni sistemle ilgili sunum yaptı.
Duvarʹdan Nergis Demirkayaʹnın haberine göre, CHP Meclis grubu 9 Temmuz’da resmen yürürlüğe giren “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” için toplandı. Meclis’te basına kapalı yapılan grup toplantısında CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yeni sistemde TBMM’nin yetki alanları ve yasama işlevi ile ilgili geniş kapsamlı bir sunum yaptı.
SİSTEMİN NE OLDUĞU DEĞİL NE OLMADIĞI ÖNEMLİ!
Doğru bilgi ve söylemin önemine dikkat çeken Kaboğlu, “Doğru bilgi ile değer yargısı, daha doğrusu rejim tercihi birbirinden ayırt edilmeli: Örneğin, ben anayasa değişikliğini kıyasıya eleştiriyorum. Parlamenter rejimi kaldırıp başkanlık rejimini getirdiği için değil; “başkanlık rejimi iddiasıyla parlamenter rejim” kaldırıldığı halde, getirilen rejimin başkanlık olmadığı” halde, başkanlık olarak sunulması nedeniyle. Bu bakımdan; getirilenin ne olduğundan çok ne olmadığının saptanması öncelikli ve daha önemli” dedi.
BU YÖNETİM OLSA OLSA MONOKRASİ OLUR
Parlamenter rejim yerine getirilen sistemin başkanlık olmadığına vurgu yapan Kaboğlu şöyle devam etti:
“Hükümetin, cumhurbaşkanlığının ve sistemin olmadığı bir düzenlemeyi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırmak, bir yanılsama, hatta yalanın resmileştirilmesi ötesinde bir anlam taşımaz. Benzer şekilde yapılan düzenlemenin, ‘Türk tipi başkanlık’ veya ‘a la turka yönetim modeli’ gibi nitelemeler ile açıklanması yanıltıcı olur. Zira, bu tür nitelemeler, ‘kişi projesi’ iddiasını görmezlikten gelme yanılgısını beraberinde getirebilir. Bu nedenle, ne olmadığını söylemek, ne olduğunu söylemeye göre öncelikli olmalı; niteleme konusunda acele edilmemeli.”
“Anayasa değişikliği ile kurulan yönetim şekli olsa olsa, ‘monokrasi’ (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırılabilir” diyen Kaboğlu, monokrasi nitelemesinin, Anayasa değişikliğinden seçim kararına, seçim kampanyasından, “uyum” adı altında yapılan düzenlemelere kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını söyledi.
Gözden Kaçmasın
Orman Genel Müdürlüğü son durumu açıkladı
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş'tan yeni bir hizmet daha

Genelkurmay Başkanlığında önemli görüşme

Milletvekili Yıldızlı’dan sert tepki

KENTİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATINA YENİ SOLUK

Mehmet Ali Kâğıtçı’nın arşivi koruma altına alınıyor







