haberpi
haberpi
Yağmur
Afyonkarahisar · 10°C
Bizi Takip Edin
16 Ekim 2026 - 14:18

Milletvekili Kanko'dan sert tepki: Çevre felaketi artık uzaydan görünüyor

“KOCAELİ’NİN HAVASI, TOPRAĞI VE SUYU RANT POLİTİKALARINA KURBAN EDİLEMEZ!”

Milletvekili Kanko'dan sert tepki: Çevre felaketi artık uzaydan görünüyor

YENİ Parti Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye'de çevre kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığını belirterek, İstanbul'daki atık depolama sahalarından kaynaklanan yüksek metan salımlarının uydu verileriyle tespit edilmesine sert tepki gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada AKP iktidarının çevre politikalarını eleştiren Kanko, çevre kirliliğinin artık uzaydan tespit edilebilecek boyutlara ulaştığını vurguladı.
Kanko, özellikle sanayi kenti Kocaeli'deki mevcut ve planlanan atık bertaraf tesisleri konusunda ciddi uyarılarda bulunarak, halk sağlığının ve doğal yaşamın ekonomik çıkarların önünde tutulması gerektiğini söyledi.
“SİLİVRİ'DE SAATTE 7,4 TON, ŞİLE'DE 4 TON METAN! BU TABLO BİR ÇEVRE SKANDALIDIR!”
Türkiye'nin çevre politikalarında yaşanan sorunların artık gizlenemeyecek boyutlara ulaştığını belirten Kanko, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'nin çevre politikalarındaki vahim tablo artık uzaydan görülüyor!
Uydu verilerine göre Silivri'deki atık sahasından saatte 7,4 ton, Şile'de ise yaklaşık 4 ton metan atmosfere salınıyor. Silivri'deki salımın iklim üzerindeki etkisinin 1,5 milyon yüksek yakıt tüketimli SUV aracın emisyonuna eş değer olduğu belirtiliyor.
Bu rakamlar sıradan bir çevre sorununun değil, ciddi bir denetim ve yönetim sorununun göstergesidir.
İktidar yıllardır çevreyi koruduğunu anlatıyor, sıfır atık projeleriyle övünüyor, uluslararası iklim toplantılarında büyük hedefler açıklıyor. Ancak gerçek tablo ortadadır!
Sıfır atık söylemiyle vitrin süsleyenler, çöp sahalarından yükselen metan gazına neden engel olamıyor?
Milyarlarca liralık çevre bütçelerine rağmen bu emisyonların neden önlenemediğinin hesabı kamuoyuna verilmelidir.”
“KOCAELİ TÜRKİYE'NİN SANAYİ YÜKÜNÜ TAŞIYOR, BİR DE ÇEVRE FELAKETİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILAMAZ!”
Kocaeli'nin yıllardır sanayi tesisleri, yoğun nüfus, trafik, hava kirliliği ve atık bertaraf sorunlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Kanko, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye'nin üretim merkezlerinden biri olan Kocaeli'miz, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Ancak bu katkının bedelini Kocaelili vatandaşlarımızın sağlığıyla, çocuklarımızın geleceğiyle ve doğamızın yok edilmesiyle ödemesine izin veremeyiz.
Kocaeli'de mevcut atık depolama ve bertaraf tesislerinin havaya, toprağa, su kaynaklarına ve yerleşim alanlarına etkileri bilimsel yöntemlerle sürekli izlenmelidir.
Bu tesislerdeki metan salımları düzenli olarak ölçülmeli, sonuçlar şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanmalıdır.
Kocaeli'nin havası sahipsiz, toprağı değersiz, suyu vazgeçilebilir değildir!
Vatandaşlarımızın temiz hava soluma, sağlıklı çevrede yaşama ve güvenli içme suyuna ulaşma hakkı hiçbir ekonomik çıkarın gerisine itilemez.”
“YENİ ATIK TESİSİNDE 'YAPTIK, OLDU' ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ!”
Kocaeli'de yapılması planlanan yeni atık toplama ve bertaraf tesisine ilişkin de iktidara ve ilgili kurumlara seslenen Kanko, şu uyarılarda bulundu:
“Yeni tesislerin yer seçimi masa başında alınan kararlarla değil, bilimsel kriterlerle belirlenmelidir.
Metan gazı başta olmak üzere bütün emisyon riskleri hesaplanmalı, yeraltı ve yüzey suları korunmalı, tarım alanları ve yerleşim bölgeleri üzerindeki etkiler ayrıntılı biçimde değerlendirilmelidir.
Çevresel etki değerlendirme süreçleri göstermelik olmamalı; bağımsız bilim insanları, meslek odaları, yerel yönetimler ve bölge halkı karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.
Halkın itirazlarını görmezden gelen, bilimsel uyarıları dikkate almayan hiçbir projeye onay verilmemelidir.
Kocaeli'yi Türkiye'nin sanayi merkezi olmaktan çıkarıp Türkiye'nin atık merkezi hâline getirmenize izin vermeyeceğiz!”
“ÇEVREYİ KORUMAK REKLAM KAMPANYASI DEĞİL, DEVLETİN ASLİ GÖREVİDİR!”
AKP iktidarına çevre politikalarında şeffaflık, etkin denetim ve hesap verebilirlik çağrısında bulunan Kanko, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Buradan iktidara açıkça sesleniyorum:
Çevreyi korumak reklam kampanyaları düzenlemek, afişler hazırlamak, süslü sloganlar üretmek değildir!
Çevreyi korumak; vatandaşın sağlığını güvence altına almak, doğayı kirletenleri denetlemek, bilimsel verileri gizlememek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakmaktır.
Bir tarafta sıfır atık söylemleri, diğer tarafta atmosfere yayılan tonlarca metan gazı varsa burada sorgulanması gereken ciddi bir yönetim sorunu vardır.
Doğa rant alanı değildir! İnsan sağlığı pazarlık konusu değildir! Kocaeli'nin geleceği siyasi ve ekonomik hesaplara kurban edilemez!
Biz YENİ Parti olarak çevreyi, insan sağlığını ve gelecek kuşakların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.
Unutmayın; kirlettiğiniz havayı, zehirlediğiniz suyu, yok ettiğiniz doğayı hiçbir reklam kampanyası geri getiremez!
Bu ülkenin toprağı da suyu da havası da milletindir; hiç kimsenin rant düzenine teslim edilemez!”