26 Ekim 2012 - 18:15 - Güncellenme: 03 Eylül 2022 - 16:01
G: 03 Eylül 2022 - 16:01
Diyanet İşleri Başkanı Hadisi mi deldi
Hicri ay takviminde hilalin gözlem yöntemindeki farklılıklardan dolayı İslam Dünyası 3 ayrı günde Kurban Bayramıʹna başlıyor. Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk 25 Ekim Perşembe; Suudi Arabistan ve İslam ülkelerinin geneli 26 Ekim Cuma günü; Pakistan, Hindistan, Bangladeş ise 27 Ekim Cumartesi günü bayrama başlıyor. Aynı tartışma her Ramazan Bayramı’nda da yaşanıyor.
Bu farklılıktan ötürü Akit gibi gazeteler İslam dünyasını birleştirecek halife olmamasına dikkat çekerken, İslam dünyasını birleştirecek bir gün tespiti konusunda konferans önerisinde bulunanlar da var.
Tartışma bayramla ilgili hadisler nedeniyle yaşanıyor.
Çeşitli kaynaklardan aktarılan o hadis şöyle: "Hilâli (ramazan hilâli) görünce oruca başlayınız ve hilâli (şevval hilâli) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız" buyurmuştur (Buhârî, “Savm”, 5, 11; Müslim, “Sıyâm”, 3-4, 7-10)
İşte bu tartışmaya Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bambaşka bir üslupla katıldı.
Görmez açıklamasında şunları söyledi: “Elini alnına koyarak dağlarda, tepelerde hilal arayarak, takvim birliği sağlamak mümkün değil.”
Görmez’in açıklamasıyla hadiste söylenen arasındaki farklılık yurttaşlar arasında Görmez’e tepki yarattı.
kaynak:www.Odatv.com
İlginizi Çekebilir

Orman Genel Müdürlüğü son durumu açıkladı

Bakan Bolat'tan Kadın kooperatiflerine destek müjdesi

Gaziantep’te eğitime çok yönlü destek

Burhanettin Duran’dan 12 ülkenin Batı Şeria kararına destek

Offroad Tutkunları Mühye’de Buluşacak







