22 Mayıs 2011 - 11:02 - Güncellenme: 03 Eylül 2022 - 16:01
G: 03 Eylül 2022 - 16:01
Cumhuriyetin hazırlayıcısı Osmanlı oldu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi düzenlediği kitap fuarı ile önemli tarihçileri vatandaşlarla buluşturuyor. Topkapı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ardından geçtiğimiz günlerde yine alanında önemli bir akademisyen olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin kitap fuarının konuğu oldu.
OSMANLI CUMHURİYETİN HAZIRLAYICISI OLDU
Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta aynı zamanda İzmit’li olan Prof. Dr. Vahdettin Engin, kitap fuarında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Engin konferansında, “Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk Modernleşmesi’ konusunu ele aldı. Genç tarihçilerin ilgiyle izlediği konferansta Prof. Engin, Osmanlı’nın Cumhuriyete karşı olmadığını belirterek, “Bizatihi Cumhuriyetin hazırlayıcısı Osmanlı olmuştur” dedi.
YANLIŞ ÇEVİRİLERİN DÜZELTİLMESİ LAZIM
Prof. Engin, Osmanlı arşivinden yapılan yanlış çevirilerin artık düzeltilmesi gerektiğine işaret ederek, ‘Pazarlık’ isim son kitabında söz konusu yanlış çevirilerin nelere mal olduğunun ortaya çıktığını söyledi. İkinci Abdülhamit ile Yahudi Theodor Herlz’in yaptığı ikili görüşmenin yanlış çevrilmesi nedeni ile sanki padişahın Filistin’i Yahudilere verdiğinin anlaşıldığını kaydetti. Prof. Engin bu yanlış anlaşmaları Osmanlı arşivlerinden yaptığı çevirileri ile son kitabı ‘Pazarlık’ta düzelttiğini vurguladı.
GENÇ TARİHÇİLERİN SORULARINI YANITLADI
Prof. Engin ilgiyle izlenen konferansında genç tarihçilerin sorularını yanıtladı. Prof. Engin, bir soru üzerine, “Günümüz yazarlarının ya Osmanlı’yı övüp yücelttiğini, ya da yerle bir ettiğini görüyoruz. Bu son derece yanlış bir ifade. Cumhuriyetin hazırlayıcısı Osmanlı olmuştur. Özellikle ikinci Mahmud ve ikinci Abdülhamid’in yapmış olduğu ıslahatlarla Cumhuriyetin alt yapısı hazırlanmıştır” dedi. Konferansın ardından Prof. Dr. Vahdettin Engin, okurları için kitaplarını imzaladı.
Gözden Kaçmasın
Milletvekili Yıldızlı’dan sert tepki
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Genelkurmay Başkanlığında önemli görüşme

Okul kantinlerinde yeni dönem başlıyor

Offroad Tutkunları Mühye’de Buluşacak

Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş'tan yeni bir hizmet daha

Burhanettin Duran’dan 12 ülkenin Batı Şeria kararına destek







