01 Mayıs 2011 - 08:18 - Güncellenme: 03 Eylül 2022 - 16:00
G: 03 Eylül 2022 - 16:00
Haydarʹa dümen ha!
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından internet servis sağlayıcılarına bildirilen sakıncalı ve yasaklı kelimeler arasında “Haydar” isminin bulunması tartışma yarattı. Forum siteleri ve sosyal ağlarda “Haydar” isminin ünlü doktor Haydar Dümen yüzünden yasaklandığı iddia edilmişti. Haydar Dümen ise yasaklanan Haydar’ın kendisi olmadığını söyledi.
Doktor Haydar Dümen, “Anadolu’da Haydar ismi penis ve polis copları için kullanılır. Bu benzetme bir güç simgesinin anlatımı gibi erkeklik uzvuna intikal etmiştir. Oysa Türkiye’de Haydar ismi çok yaygın olarak kullanılır. Adı haydar olan generaller, profesörler ve saygın bir çok kişi vardır” dedi.
‘Taksim’e Haydar diye bayrak asarım’
Vatan Gazetesiʹnden İlker Akgüngörʹün haberine göre Dümen, “Bu tür yasaklıların anlamı yok. Haydar ismi Alevi vatandaşlarımız için kutsallığı da olan bir isimdir. Bu kadar yasağa gerek yok. Benim sitemi ve adımı nasıl yasaklayacaklar? Ben de gider o zaman Taksim’e Haydar diye bayrak asarım. Adam penisine Uzun Mehmet diyor. O zaman bütün Mehmetleri mi yasaklayacaklar?” diye konuştu.
“Kafalar cinselliğe çalışıyor”
Yasaklı kelimelerin cinsellik çağrıştırdığını belirten Dümen, “Benim Haydar ismiyle ilgili bu kadar gücüm olduğunu sanmıyorum. Bizde “koydum”, “aldım” “çıkardım gibi bir çok kelime cinselliği tarif için kullanılıyor. Bunlarda mı yasaklanacak? ” dedi.
Kim bu Haydar?
İnternet Hukuk uzmanı Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ise “Haydar”ın peşine düştü. Akdeniz Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde TİB’e yazdığı dilekçeyle “Haydar ve “Adrienne” kime ait olduğunu sordu. Akdeniz dilekçesinde üç bölüm ve 138 kelimeden oluşan yasak listesinin hazırlanmasıyla ilgili tüm belge ve bilgiler ile uygulamanın nasıl yapılacağını da öğrenmek istedi. Akdeniz, “Google’da Haydar’la ilgili arama yaptığımda karşıma Haydar Dümen çıktı. Diğer isim için sebep Adriana Lima olabilir mi diye düşündüm ama o da porno yıldızı değil. Jenna Jameson gibi bir ismi yasaklasan herkesin bildiği bir şey olduğu için belki birileri tamam der. Ancak Haydar ve Adrienne isimlerinin yasaklanması trajikomik. Beni rahatsız eden birilerinin uğraşıp bu listeyi hazırlaması. Kelimelere bakarak illegal site diyemezsin. Ayrıca listede “yasak” kelimesi de yasaklanmış. TİB’in böyle bir yetkisi yok” dedi.
Gözden Kaçmasın
Milletvekili Kanko'dan hükümete faiz ve borç tepkisi
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Mehmet Ali Kâğıtçı’nın arşivi koruma altına alınıyor

Bakan Bolat'tan Kadın kooperatiflerine destek müjdesi

Üsküdar belediyesinin yeni adresi belli oldu

Dev operasyonda tonlarca uyuşturucu ele geçirildi

Yeni Parti İlçe Başkanı Orhan ve Yönetiminden, Abdurrahman Aslantaş'a tam destek
Trend Haberler
Milletvekili Tipioğlu ile Başkan Kaya gönüllere dokundu

Kocaeli'de yakalandı

Ak Parti Çayırova Gençlik Kolları Başkanı Furkan Yavuz'un acı kaybı

Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez'in mutlu günü

Yeni Parti İlçe Başkanı Orhan ve Yönetiminden, Abdurrahman Aslantaş'a tam destek
Son Haberler
Cevdet Yılmaz: Yasa dışı bahis ve kumarla mücadelemiz kararlılıkla sürüyor

Burhanettin Duran’dan 12 ülkenin Batı Şeria kararına destek

KENTİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATINA YENİ SOLUK

Başkan Kocaman: Kartepe Büyürken İhtiyaçlarına da Cevap Veriyoruz

Orman Genel Müdürlüğü son durumu açıkladı