13 Ağustos 2018 - 14:41 - Güncellenme: 03 Eylül 2022 - 16:03
G: 03 Eylül 2022 - 16:03
Bağ-Kurʹluya müjde!
Bağ-Kurʹluya müjde: Prim gün sayısı SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek
Esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesi gündemde. Bağ-Kur’lular bu sayede, 9 bin gün yerine, 7 bin 200 günde emekli olabilecek.
Daha önce Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu’nda özellikle 2.5 milyon Bağ-Kur’luyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı.
Bağ-Kur ve SGK arasındaki farkların eşitlenmesi komisyonda gündeme gelmişti. Düzenleme hayata geçerse hem gelir, hem de emeklilik süresinde emekliler arasında eşitlik sağlanacak.
BİN 800 GÜN FARK VAR
Prim süresindeki eşitlik düzenlemesi son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008ʹde gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmişti.
Fakat Bağ-Kurʹlular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti.
Dolayısıyla Bağ-Kurʹlular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.
Sosyal güvenlikte adalet komisyonunda SGKʹlı çalışanla, Bağ-Kurʹlu çalışan arasındaki bin 800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü.
Bu karar dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve Bağ-Kurʹlunun yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken emekli olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2018ʹde çıkacağı ifade ediliyor.
MAAŞ DA FAZLA OLUYOR
Normal şartlarda SGKʹlılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş veya sigorta tescil tarihi esas alınıyor.
kaynak:aksam
Gözden Kaçmasın
Gebze’nin ana merkezi baştan sona yenilendi
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Milletvekili Yıldızlı’dan sert tepki

Başkan Ömeroğlu: Dilovası eğitimle yükselecek

Derince Belediye Başkanı Gökçe’den Zabıta Teşkilatına Teşekkür

Bakan Bolat'tan Kadın kooperatiflerine destek müjdesi

Üsküdar belediyesinin yeni adresi belli oldu
Trend Haberler
Milletvekili Tipioğlu ile Başkan Kaya gönüllere dokundu

Kocaeli'de yakalandı

Ak Parti Çayırova Gençlik Kolları Başkanı Furkan Yavuz'un acı kaybı

Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez'in mutlu günü

Yeni Parti İlçe Başkanı Orhan ve Yönetiminden, Abdurrahman Aslantaş'a tam destek
Son Haberler
Cevdet Yılmaz: Yasa dışı bahis ve kumarla mücadelemiz kararlılıkla sürüyor

Burhanettin Duran’dan 12 ülkenin Batı Şeria kararına destek

KENTİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATINA YENİ SOLUK

Başkan Kocaman: Kartepe Büyürken İhtiyaçlarına da Cevap Veriyoruz

Orman Genel Müdürlüğü son durumu açıkladı