Belediye meclisleriyle ilgili flaş gelişme

ADALET BORA/ haberpi- Belediye meclisleri çalışma yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile meclislerdeki salt çoğunluk değişti. Çevre ve Şehircilik bakanlığı salt çoğunluktanımı ile ilgili açıklamada bulundu ve yeter sayısı hakkında örneklemelerde bulundu. 

Değiştirilen ilgili madde bugün (29 Nisan 2021) resmi gazetede yayınlanarak;  Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “salt çoğunluk” Belli sayının yarısından fazla olan çoğunluğu,”olarak değiştirildi.
BAKANLIĞIN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:  Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 22 nci maddesi uyarınca belediye meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanıp katılanların salt çoğunluğuyla karar vermektedir. Diğer taraftan Yönetmelik’teki önceki salt çoğunluk tanımı “belirli bir sayının yarısından az olmayan” çoğunluğu ifade etmekteydi. Ancak tanım içindeki ifadesine göre belirli bir sayının yarısından az olmayan bir sayı esasında o sayının yarısı ve daha fazlasını ifade etmektedir. Bu durum da belirli bir sayının yarısının çoğunluk olarak kabul edilmesi gerektiği gibi bir anlama yol açmaktaydı.

29/04/2021 tarihli ve 31469 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik kapsamında Bakanlığımızca yapılan düzenleme ile “belirli bir sayının yarısından fazla olan” çoğunluk salt çoğunluk tanımına alınmış, böylece belediye meclislerinin gerek toplantı yeter sayılarının gerekse karar yeter sayılarının yarısından fazla olacak şekilde toplanan üyelerle hesaplanması sağlanmış ve uygulamadaki karışıklık giderilmiştir.

Konuya İlişkin Örnekler:

Örnek-1: Üye tam sayısı 16 olan bir belediye meclisinin toplantı yeter sayısı 9, karar yeter sayısı ise 5 olarak hesaplanacaktır.

Örnek-2: 15 üye ile toplanan bir belediye meclisinin karar yeter sayısı 8 olacaktır. (7,5<8)

Örnek-3: 14 üye ile toplanan bir belediye meclisinin karar yeter sayısı 8 olacaktır. (7<8)

Örnek-4: 12 üye ile toplanan bir belediye meclisinin karar yeter sayısı 7 olacaktır. (6<7)